17. sep, 2022

Lunas första fågel!

Att som jägare få skjuta för sin hund är ju en höjdpunkt. Men de flesta jaktdagar kommer man ju hem utan byte, men oftast med fina minnen från en bra jaktdag. De flesta dagar bjuder på höjdpunkter av olika slag. Om hunden har jobbat bra och lärt sig något nytt är ju det ett minne för livet både för ägare och hund. 

Lunas jaktdebut har gått jättebra. Hon är väldigt fokuserad på sin uppgift vid varje släpp. Jag blir varm i hjärtat varje gång när jag ser henne jobba på! Den 9 september fick jag dessutom skjuta första fågeln för henne! Vilken lycka för oss båda 🙂

31. jul, 2022

BPH

Igår var det dags för Luna att göra BPH.  Det gick jättebra och hon reagerade ungefär som jag hade förväntat mig. Men hon blev gladare än väntat när " gubben" i långrock och slokhatt närmade sig! Hon gjorde allt för att få hälsa.  Viftade på svansen, drog i kopplet och skällde av glädje och iver 😀 Det hade jag inte riktigt väntat mig. Helt oberörd på underlagstestet och skotten. Så nöjd över Luna!

Resten av dagen traskade vi runt på mässområdet. Det var den årliga jakt- och fritidsmässan Västgård Game Fair. Där fanns skogsmaskiner, motorcykeluppvisning, hästar, hundar, skjutbana och en massa folk. Både Lexi och Luna tog det hela med ro. Vi mötte hundar som kom väldigt nära och vissa skällde. Men dessa två bara lunkade på och viftade lite på svansarna där de tyckte att det passade. Skönt med snälla och trygga hundar! 

27. mar, 2022

Valparna 1 år!

Tänk att 1 år kan gå så fort! Så mycket som hänt sen valparna föddes. Luna utvecklas för varje dag som går och lär sig nya saker hela tiden. Hon är nu 51 cm och väger 12,5 kg. Hon flyger verkligen över stock och sten 😀

Den 31 mars gjordes röntgen av höfter och armbågar och när jag fick tillbaka resultatet var glädjen stor! HD A/A och ED 0/0. Känns underbart! 

Jag planerar att göra BPH med henne under sommaren.

Lexi gillar att ha Luna som kompis. De busar en hel del med varandra. Men det märks att hon vill visa vem som bestämmer. Hon gör det dock på ett väldigt fint sätt. Hon kan ta en pinne eller något annat som hon vaktar med en liten morrning.  Inget annat. Luna lyssnar bra på henne. Jag upplever att Lexi har en ängels tålamod. Luna kan hänga i hennes öron eller bita henne i benen när de leker.  Men Lexi säger aldrig ifrån. Hon är väldigt snäll Lexi 😊 

29. jan, 2022

Kullen utvecklas

Nu har jag gjort en liten avstämning vad gäller valparnas  utveckling. De blir 10 månader i morgon och det är så roligt att få ta del av deras utveckling. För när de bodde hemma hos mig funderade jag ju mycket på vad de skulle få för personligheter 🙂

Min uppfattning innan de var 8 veckor var att de var väldigt jämna vad gäller mentaliteten. De var inte rädda för dammsugare, skrammelljud, andra hundar eller människor. Jag körde gräsklipparen precis utan för hundgården när de var ute och lekte och försökte förbereda dem på olika sätt för deras nya liv. 

Nu beskriver alla ägare dem som trygga hundar som gillar andra hundar och människor. Ingen av dem är rädda för höga ljud. Ingen rädsla för smällare på nyårsaftonen. De kan vara med i nya miljöer och de är nyfikna och framåt ! Det känns jättebra tycker jag. Det ska bli spännande att få följa deras utveckling även i fortsättningen.

En av valparna har besvär av åksjuka fortfarande, men det verkar sakta men säkert gå åt rätt håll. Bra kämpat av er!

Luna som bor kvar här är lugn inomhus och full fart utomhus. Hon älskar andra hundar och människor och vill mer än gärna hälsa på alla vi möter. Men hon har lugnat ner sig något i sin iver. Jag har fått träna massor på detta. Men det är ju jättebra att hon är så öppen och tillitsfull. Ett bra kvitto på hennes mentalitet.  Men som sagt, hon lär sig mer och mer för varje dag och kan nu passera människor och hundar lugnare än förut. Jag har dragit igång hundpromenader två gånger i veckan här i byn där vi bor. Mycket nyttig träning för en sprallig unghund! Lexi tar dessa promenader med ro. Viftar på svansen åt de andra hundarna och sen går hon lugnt bredvid mig oavsett vad de andra hundarna hittar på.

Luna har hört smällar utomhus både på nyår och i andra sammanhang och det fungerar bra. Hon bryr sig knappt alls. 

Hon drar fortfarande en del i kopplet, vilket jag tränar varje dag och det ger sakta men säkert resultat.

Hon har fått börja med NW. Vilken näsa och vilket fokus hon har! Att söka verkar vara hennes grej! Har aldrig haft en hund som använder nosen på det sätt hon gör.

Hon fick, som jag skrev förut, börja med lite fågeljakt i höstas och hon kommer med all säkerhet att bli en minst lika hängiven fågeljägare som mamma Lexi! Ser fram emot fågeljaktspremiären i augusti!

Luna har precis tillfrisknat från lungparasiter. Hon hostade väldigt mycket, så jag bokade tid till veterinären. Där konstaterades att hon hade fått en lätt anemi och hade lite påverkan på lungorna pga parasiterna. Nu är hon medicinerad och hostan är helt borta. Skönt! Nu hoppas jag att hon låter bli att äta rävskit i fortsättningen eftersom det är troligt att hon fick i sig parasiterna på detta sätt. Från och med idag tänkte jag börja att öka på hennes motion successivt. Hon har ju fått vila ett tag nu.

Jag kan nu när hon är 10 månader konstatera att jag fick min lilla räser 😀 Hon är 50 cm och väger 11 kg. Hon kommer att bli lite tyngre givetvis. Jag gissar på 14 kg som matchvikt när hon är i jaktform. Lexi väger då 16 kg.

Planen framåt för Luna är att röntga höfter och armbågar när hon blir 12 månader och i sommar ska hon göra BPH. 

Det är glädjande att majoriteten av valparna i kullen planerar att göra dessa test.

För Lexis del blir det nu en vinter och vårvintern med mycket dragträning ( med mig på skidor efter). Förra vintern var hon dräktig och kunde inte anstränga sig lika mycket. Hon älskar dragjobbet 😊 Till hösten kommer det att bli mycket fågeljakt. När kullen är utvärderas och de hunnit bli omkring 1,5-2 år kanske det är dags för en sista kull för Lexi. Men bara om valparna är friska, har bra mentalitet och utvecklas på samma fina sätt som de hittills gjort.

10. dec, 2021

God Jul!

Önskar alla en riktigt God Jul!