Jag heter Helen och bor med sambo och två barn i Hara i Jämtland, med skogen och fjällen inpå knuten. Jag är uppvuxen i Funäsdalen i Härjedalen.

Jag har alltid varit fascinerad av djur i allmänhet och hundar i synnerhet. Redan när jag var liten och satt i vagnen har min mamma berättat att jag alltid blev jätteglad när vi mötte hundar och andra djur. Vi hade inga djur hemma när jag växte upp förrän jag var 12 år och tog saken i egna händer genom att införskaffa en kanin. Mina föräldrar var ofta hund- och kattvakt så jag var ju inte helt utan djur innan kaninen flyttade hem till oss heller. Men jag hade en stark längtan efter att ha ett eget djur att ta hand om.

När jag var 8 år fick jag börja att följa med min pappa på älgjakt och då fick jag en naturlig väg in i jakten. Många har genom åren frågat mig hur i hela världen jag som är sån djurvän kan jaga. Mitt svar på den frågan blir helt enkelt: Just därför! Som djurvän ut i fingerspetsarna kan jag inte tänka mig att äta annat kött än från djur som haft ett bra liv.

Som jägare är ju kopplingen till hundar naturlig. Utan hund är man en halv jägare och utan hund är man en halv människa. Hunden är viktig för oss människor på så många sätt. Som sällskap och träningskompis. Någon som finns där vid vår sida oavsett vad som händer. Någon som hjälper oss på många sätt. Hunden har funnits vid människans sida i så många århundraden. Jag förstår varför!

Min första hund var en Gordon setter. Hon var en riktig jaktmaskin som jag hade den stora äran att få ha i mitt liv i 14,5 år. När det sen var dags att välkomna en ny hund i familjen var jag nyfiken på jakt med stötande hund och valet föll på Barbet. Lite av en chansning eftersom så få ägnar sig åt fågeljakt med dem. Men jag har inte ångrat mitt val. Lexi är en mycket hängiven och samarbetsvillig jägare. Hon är även en mycket mentalt stabil hund. Det är aldrig några problem att ha med henne i olika miljöer. Hon tar allt med ro. Jag hoppas att även hennes dotter Luna blir lika lättsam. Hon är på god väg, men har som den unghund hon nu är, en bit kvar. Luna är också en trygg och mysig hund att ha omkring sig. Kommande höstar får utvisa hur hon utvecklas som jakthund.

Förutom Lexi och Luna finns det 3 kaniner, 7 höns, 2 tuppar och ett akvarium med Malawiciklider här hemma.