31. okt, 2021

Lite jaktinskolning

Igår blev valparna 7 månader! Grattis till er alla!

Luna har inte ökat något i vikt sen sist, men de kan ju stå stilla i perioder.  Ska mäta höjden på henne framöver. Hon är lite lägre än Lexi än och det beror på när hon börjar att löpa när hon slutar att växa på höjden. 

I fredags fick hon testa jaktväst och pejl på vår skogspromenad. Jag tog även med geväret. Arbetstecknen för en jakthund! Bor man som jag gör och kan gå ut en halvtimme i skogen lite nu och då behöver man inte göra så stor sak av jaktinskolningen. Man tar det lite som det kommer och bygger upp skogsvana och jaktsituationerna i lugn takt. Skillnaden för Luna är att jag går helt tyst när hon är jaktmunderad. Viktigt för en valp att lära sig att den är lika duktig även om inte matte/husse berömmer hela tiden. Valpen lär sig att det är något annat än en vanlig skogspromenad.

Jag gick runt myren bakom huset och bytte därför riktning några gånger. Även vindriktningen ändrades ju då. Inga problem tyckte Luna. Hon höll koll på mig utan att jag behövde dirigera med rösten.  La in handtecken när jag ändrade riktning så hon lär sig vad jag menar när jag pekar med armen.

På ett ställe sökte hon plötsligt ut i snabbare tempo. Duktiga Luna stötte en orrtupp med stor iver! Tyvärr i en vinkel som inte var optimal att skjuta i utan risk för henne, så skottet höll jag inne med. Men oj så glad jag blev när hon ännu en gång på kort tid visar att hon har det här i sig 😊

Planen nu är att ta med henne ut på " jakt" en gång i veckan tills snön kommer.

13. okt, 2021

Blivande jakthund!

Jag har en längre tid sett att Luna är jaktintresserad. Hon har rusat runt på våra skogspromenader och stött diverse fåglar. Mest småfåglar och trastar.  Men i kväll fick hon lukt av tjäder och vips dök hon in i skogen med full fart och upp flög en tjädertupp bara några meter ifrån henne. Det bullrade bra om den, precis som det brukar. Jag hann tänka att oj nu blir hon väl rädd! Det var nästan mörkt ute dessutom. Men Luna blev inte det minsta rädd. Hon tog fart efter den stora tjädern en bit innan hon återvände tillbaka till mig och Lexi. Sen försökte hon stöta den igen ( fast då var tjädern redan långt borta). Men en valp måste ju undersöka hur det förhåller sig med den saken givetvis! Lexi som var i koppel just då var eld och lågor och ville genast hjälpa Luna. Men Luna fick sköta det hela själv till Lexis stora förtret. Ja det ska bli oerhört spännande att testa Luna på fågeljakt. Men hon måste få bli lite större först.

Bilden är på Luna är från en annan dag i skogen när det var ljust ute. Det är ju svårt att ta bilder i mörkret...

30. sep, 2021

Grattis valparna på 6- månadersdagen!

Tänk att det redan gått ett halvår sen ni kom till världen ❤

Den första föddes klockan 20:10 och den sista 23:15. Jag har fått rapport om att alla är trygga, nyfikna och positiva små vovvar. Ja jättesmå är de inte längre. Cosmos ( Uno) väger 18 kg, Orion (Texas) väger 20 kg och Sirius (Atlaz) väger 15 kg. Luna ligger i lä viktmässigt med sina 9,1 kg 🙃 Hon består mest av en smidig kropp och långa ben just nu. Snabb som blixten när hon springer.  På bilden busar hon med mamma Lexi.

14. sep, 2021

Metalltrappor och närgångna hundägare

Miljöträning är viktigt tycker jag. Eftersom vi bor i en liten by brukar jag åka in ca 2 gånger i veckan till stan. Brukar vara ypperligt när jag skjutsar barn till div träningar. I går tog jag med Lexi och Luna till ett ställe med metalltrappor. Lexi har aldrig tvekat att gå på olika underlag, så nu ville jag testa hur Luna skulle klara detta. Jag och Lexi började att gå i trappan och när Luna hade satt alla tassar på metallen så tvärvände hon och tvekade. Vi gick ur trappan igen och började om från början. Då var det inga problem. Hon travade på som om hon inte gjort annat. Det är ju inte konstigt att de reagerar. Känns ju säkert konstigt under tassarna med metallen och lite läskigt att det går att se igenom underlaget.

Sen gick vi en vända på stan för att möta hundar och människor. Det gick bra förutom på slutet när Luna var övertrött och drog i kopplet och pep. Men en överbelastad hjärna fungerar inte som den ska så inget konstigt med det.

Vi avslutade med metalltrappan igen och det var inga bekymmer.

Idag tog vi en tur på stan igen. Luna hade fullt upp att nosa så hon såg inte alla hundar vi mötte. Hon reagerade dock när jag berömde Lexi. Beröm i stadsmiljö betyder att vi möter hund har Luna klurat ut  🙃 Då vankas det godis.

När vi var på väg tillbaka mot bilen kom två hundägare med två små hundar och gick bakom oss. Jättebra träning för Luna ( Lexi är oftast lugn vid åsynen av andra hundar). Men de kom bara närmare och närmare. Jag provade att byta sida av gågatan. Men döm om min förvåning när de också bytte sida och fortsatte att " förfölja" oss med sina hundar i långa flexikoppel. Jag hade fullt upp att motivera Luna att lyssna på mig och gå framåt i stället för att hela tiden vända sig om. Inte så svårt att förstå eftersom hundarna gick 2 dm bakom oss... "Ojoj vilken bra hundträff det blev" hörde jag ägarna sa. Jag fick förklara för dem att jag var ute och tränade en valp att inte hälsa på andra hundar. De hade trevliga hundar som inte skällde förvisso. De själva var väldigt trevliga också. Men jag blev bara så förvånad över att de gick så nära under så lång tid fast de måste sett hur jag kämpade för att få Luna att koncentrera sig på mig i stället för på dem. Ja det blev ju verkligen bra träning för henne. Men problemet med henne är ju att hon lätt blir övertrött och resten av promenaden till bilen drog hon i kopplet och skällde till och med på en annan hund 🙈 Lexi verkade också tycka att hon var pinsam. Hon tittade åt ett annat håll och visade med hela sitt värdiga Lexijag att den där valpen känner då inte jag! Det är nog bara en hund som matte hittat på promenaden 😆

Bilden får illustrera hur trötta hundarna blev av att träna hjärnan i stadsmiljö 🙃

31. aug, 2021

Valparna 5 månader

Nu när jag skriver det här är det precis 5 månader sen Lexi började föda valparna. Tiden rusar fram! Luna älskar att springa i skogen och gillar att träna lite trix. Vi tränar hantering och miljötränar på stan ibland. Ja som sagt lite av varje som kan vara bra att kunna. Det som Luna tycker är svårast är att stå stilla och tyst när jag stannar och pratar med någon. Hon har lite bråttom när hon går i kopplet också. Så vi tränar på att gå fint i kopplet varje dag.

Dagen till ära vägde jag henne. Hon väger nu 8,7 kg. Ska bli spännande att se om hon blir lika liten som Lexi. Jag har hela tiden gissat att hon ska bli lite större än henne.