Barbet

Barbeten är en gammal ras som härstammar från 1500- talet. Rasen uppkom i Frankrike och tillhör grupp 8 stötande hundar och vattenhundar. 

Barbeter är väldigt sociala hundar som är pigga på de flesta hundsporter. De är lättlärda och gillar att vara sin ägare till lags. Flera Barbeter i Sverige har nått fina framgångar i rallylydnad, NW och agility. Men de är nog mest kända som fantastiska sällskapshundar både till barnfamiljer och pensionärer. Barbeter är anpassningsbara, och får de vara med sin ägare de flesta av dygnets timmar och få utlopp för sin rörelseglädje passar de hos många olika typer av hundägare.  

De är inga vakthundar, men många Barbeter varnar med några skall när det kommer någon, för att sen hälsa främlingen välkommen med glada svansviftningar.

Många Barbeter gillar inte att vara ensamma hemma, så det är viktigt att träna på det i lagom takt i tidig ålder.

De är lugna och trygga i alla möjliga sammanhang, men behöver ju som de flesta hundar miljötränas. Jag upplever att när de kommer i nya och för dem okända sammanhang så tar de sig an det nya med en positiv inställning och en härlig nyfikenhet.

De flesta jag pratat med om rasen beskriver att de gärna leker med andra hundar.

Barbeter har ofta stort tålamod med barn. Men givetvis gäller det ju som med alla hundar att en vuxen styr över barnet och inte utsätter hunden för hårdhänt behandling även om den accepterar det.

Funderar du på att prova Barbet som jakthund är min erfarenhet av Lexi, att en Barbet mycket väl kan mäta sig med andra stötande raser. Den energi, envishet och glöd som ryms innanför den lockiga ytan är imponerande. De har ett lite lugnare sök än tex en jaktspaniel och har en jaktlust och uthållighet som det inte finns något att anmärka på. 

Jag hoppas att det blir fler ägare av Barbeter som kommer att jaga med sina hundar. För har man väl sett deras glöd och lyckan som lyser i deras ögon under jakten så förstår man vad jag menar. Idag används ungefär 3 av Sveriges Barbeter som stötande fågelhund. På kontinenten och i Finland är det många fler som använder Barbeten som fågelhund.

Barbetens päls fäller inte och bör klippas ner några gånger per år. Väljer man att ha sin hund fullpälsad gäller det att borsta pälsen regelbundet så det inte bildas tovor. Barbeten klipps efter ändamål och eftersom jag jagar med Lexi och tränar henne både i snö och i skogen året runt, är det mest praktiskt att ha henne kortklippt.

 

För mer information om rasen kan ni kika in på Barbetklubbens sida www.barbet.se