När man kommer hem med sin valp är det bra att ta det lugnt den första tiden. Det är mycket nytt att ta in för valpen. Nu är det viktigaste att den lär känna sin nya familj i lugn och ro. 

För att underlätta för valpen  är det bra att de första veckorna ha samma rutiner som det varit här.

 

Mat: Jag ger väl uppblött torrfoder ( Specific puppy medium breed) 4 gånger per dag på ungefär dessa tider:

07:00 

12:00

17:00

21:00

Jag väger maten, känner på hullet och anpassar mängden efter vad mina fingrar känner. Att följa det som står på foderpåsen ger enbart en fingervisning. Oftast behöver hundarna mindre mängd än det som står på påsen. Övervikt är tyvärr vanligt och oerhört handikappade för en hund.  

Valparna är vana vid att vara utomhus en stund varje dag. Om vädret tillåter kan de vara ute hela dagen. De somnar lika bra ute som inne. För sova behöver valpar göra flera gånger per dag.

Nästa avmaskning ska göras med Banminth när de är 9 veckor. Sen behöver de inte avmaskas mera. Misstänker ni maskar eller parasiter efter detta då rådfråga veterinär vilket preparat som ska användas. 

 Nästa vaccination ska göras vid 13 veckors ålder. Sen följer ni de råd som veterinären ger.

När valparna är 12-18 månader kan man röntga höfter och armbågar. Det är valfritt om ni gör detta givetvis, men det kan vara bra att veta sin hunds ledstatus. Givetvis är det bra för rasen att så många dom möjligt gör denna koll och för mig som uppfödare så jag kan utvärdera mitt avelsarbete. 

Man kan även göra ett BPH med sin hund i denna ålder för att se hur den reagerar i olika situationer. Det är ett sätt att lära sig mer om sin hunds mentala förmågor och även en bra måttstock för mig som uppfödare på denna kombination mentala styrkor och svagheter.

Börja med ensamhetsträning när valpen är trygg i sitt nya hem.

Ta även med valpen till lite olika nya platser så den blir trygg i olika miljöer. 

Låt den träffa några utvalda hundar som den får leka med.  Övriga hundar man möter på promenaden ska man lära sig att passera utan att hälsa på. Det underlättar att ha en hund som inte förväntar sig något särskilt av mötande hundar och tryggt passerar dessa.

Lägg in passivitetsträning då och då. Att göra ingenting både inomhus och utomhus skapar hundar som har lättare att tåla stress. 

Träna in de kommandon som du tycker passar in i er livsstil. Det är lite olika vad som kan kännas viktigt. Att hunden kan inkallning, sitt och nej kan vara bra. Om dessa kommandon fungerar i olika situationer kan man styra sin hund. Ett sitt som fungerar oavsett vad som händer runtomkring kan vara bra. Då får man tex stopp på hunden om den är på väg mot något den inte får gå fram till. Att lära in många kommandon gör hunden lättlärd på så vis att den vet att det lönar sig att göra rätt och att det är roligt att lära sig. 

All träning med hunden ska bygga på glädje och tillit. Släpp prestigen och satsa på bra samarbete så får du en glad hund som vill vara dig till lags.