Vad behöver en Barbet?
En hund är en hund. De har lite andra behov än en människa. Vissa behov är lika, andra skiljer sig åt.
MOTION: Vissa raser kräver mer motion och vissa kräver mindre än andra. De flesta hundar har ett rörelsebehov som ligger på 1-3 timmar per dag. Hundar härstammar från vargen och har fått med sig en hel del behov från den tiden.
En Barbet mår bra av att få ca 1,5 timmes motion per dag. Att det blir mindre vissa dagar tar de med ro, bara grunden är den. Man kan dela upp motionsmängden på 2 eller 3 gånger per dag om det passar bättre. Då blir det kanske lättare att få till. En halvtimme 3 gånger per dag eller 45 minuter 2 gånger per dag kanske känns mindre betungande. Fast jag tänker så här! Motion ska inte vara betungande! Det är en källa till glädje! RÖRELSEGLÄDJE 😊
I mitt jobb som skolsköterska pratar jag ofta rörelseglädje med barnen. Det ska vara roligt att röra på sig. Man ska hitta det man gillar att göra. Då, när man längtar efter sin aktivitet, då blir den av.
Både hundar och människor behöver variation i rörelsen för att behålla glädjen och förebygga skador.
Barbeter gillar promenader, längre vandringar, att springa lös, lek med andra hundar, agility, att dra skidåkare med draglina, jakt, simning, springa bredvid cykel, mfl aktiviteter. Så det är bara att prova sig fram 😀
När valpen är liten ska den inte ha någon motion annat än lite lek och någon kortare " promenad" för att träna på att gå i koppel eller att gå lös en stund i skogen. Valpar ska inte ansträngas, men även de behöver ( i lugn takt) bygga upp muskler, leder och ligament för att förebygga skador.
Jag gjorde såhär med Lexi och Luna:
De första veckorna fick de mest lära känna oss och sitt hem i lugn takt. När hon var 11 veckor följde de med ut i skogen några 100 meter för att lära känna skogen och få skutta lite på ojämn mark. Samtidigt fick de gå några 100 meter i koppel.
Vid 4 månader var vi ute i skogen ca 30 minuter. Vid 5 månader 45-60 minuter. Hela tiden i valpens takt.
Vid 6 månaders ålder började jag med lite mer strukturerade promenader och ökade längden och farten på dessa successivt. Men tyngdpunkten låg ändå på skogspromenader där de lösa och i egen takt fick bygga upp kroppen. Vid 9 månaders ålder promenerade vi 1-1,5 timme och vid 12-18 månaders ålder fick de jaga 1-2 timmar åt gången.
Man ska inte pressa fram träning av unga hundar, men samtidigt ökar övervikten hos valpar och unghundar på ett sätt som belastar deras leder och ökar risken för sjukdom på ett sätt som inte alls är bra. Vad beror det på? Är vi för rädda att den unga hunden ska skadas, så följden blir att den skadas av för lite rörelse i stället?
Det är tyvärr samma utveckling för barn...Många har sämre motorik och är mer överviktiga än för 20 år sen. Sämre motorik pga att de erbjuds plana ytor att leka på. Därför rekommenderar jag skogen både till människor och hundar. Med bra motorik skadas man mindre sällan och skogen är en underbar plats att vistas på även för själen.
Man kommer långt med sunt förnuft!
I perioder jobbar Lexi och Luna hårt. Från 25 augusti till och med nov/dec jagar jag med dem ungefär 3 gånger vardera i veckan. Ibland några timmar, ibland heldagar, med någon liten paus. De håller för all belatsning jag utsätter dem för eftersom de är vana att röra på sig dagligen. Grunden är 1,5 timmes motion/ dag. Men flera gånger i veckan blir det längre och hårdare motion än så. Variation är viktigt för att förebygga skador. Under jaktsäsong behöver de rena vilodagar 1-2 dagar per vecka, med kanske bara 30 minuters koppelpromenad.
Ibland blir det några oplanerade dagars vila för dem om jag eller mina barn är sjuka. Dessa viloperioder klarar de utan att bli oroliga inomhus. Men det syns att de uppskattar när allt återgår till det vanliga igen.
MENTAL AKTIVERING:
Alla hundar oavsett användningsområde behöver använda hjärnan för att må bra. Tex spårning, lydnads- eller trickträning, att hjälpa till med någon syssla tex bära/ hämta saker eller jakt. Ja jakten stimulerar även hjärnan. Mycket av att en jakthund är nöjd efter jakt handlar inte bara om att den fått anstränga sig ordentligt fysiskt. Den har även fått använda nosen, synen och hörseln samt haft möjlighet att klura ut lösningar på de problem som uppkommer under jakten.
Jag tänker att alla hundar mår bra av 30 minuters mental aktivering per dag. Det kan fungera med godissök inomhus. Det behöver inte vara krångliga aktiviteter för att hunden ska bli nöjd.
UTFODRING:
Här är ett område som många hundägare hamnar lite snett i och det är lätt att förmänskliga hunden och skämma bort den på fel sätt. Det är lätt hänt att man tänker att det är synd om hunden som bara får mat två gånger per dag när vi människor kanske äter fem gånger... Då är det lätt hänt att man sticker åt hunden en massa godsaker eller mat mellan målen, vilket i de allra flesta fall leder till övervikt hos hunden.
Hundmatsdjungeln är inte helt lätt att förhålla dig till heller. De flesta hundar mår dock bra på ett torrfoder. Det behöver inte vara ett dyrt sådant. Om hunden har bra hull, fin päls, sparsam avföringsmängd med bra konsistens 1-2 gånger/ dag, ingen klåda eller magont kan man lita på att den mat den äter är helt ok. Det finns annars våtfoder, färskfoder och hemlagat att prova. Viktigt att tänka på att färskfoder kan innehålla farliga bakterier om det inte hanteras rätt. Hemlagad mat kräver kunskap i näringslära.
Jag använder ett torrfoder som heter Doggy Professional Extra Aktiv till mina hundar. Det är ett högenergifoder med 28% fett och 28% protein. De behöver det året runt för att hålla vikten eftersom de får relativt hård motion året runt. Ofta klarar sig en vuxen hund på ett foder för normal aktivitet där fetthalten är ca 14%.
Jag väger deras foder vid varje mål och känner på deras hull och muskler flera gånger i veckan och justerar fodergivan med 20 gram hit och dit för att de hela tiden ska vara i perfekt hull, dvs revbenen ska med lätthet kännas och musklerna på ryggen ska bädda in ryggraden så den inte känns så tydligt. Låren och bogmusklerna ska kännas " bulliga". Då är de i perfekt form och håller för den aktivitet som erbjuds.
Valpar utfodras med ett valpfoder 4 gånger/ dag den första tiden i sitt nya hem. Jag brukar avsluta valpfodret och övergå till vuxenfoder när unghunden nästan uppnått den vuxna hundens mankhöjd. För en tik är det lagom vid första löpet vid 7-9 månaders ålder. Denna ålder kan vara ett riktmärke även för hanhundar. Det är ok att fortsätta med valpfodret tills hunden är ca 1 år.
PÄLSVÅRD
En Barbet har en lockig päls. Pälsen fäller inte och behöver därför klippas ner några gånger per år. Ska hunden ställas ut ska den inte klippas. Då gäller det att ha koll så det inte bildas tovor. Tovor kan bli väldigt plågsamma för hunden och de syns inte alltid i en lockig päls... Jag använder stålkam. När man klipper en hund som ska ställas ut framöver brukar pälsen på huvud och svans sparas eftersom denna päls växer långsammare än på övriga kroppen. Om man inte ska ställa ut står det i rasstandarden att " man kan klippa en Barbet efter ändamål". Det betyder att man klipper sin hund så att inte pälsen hindrar den utifrån den/de aktiviteter man håller på med. Jag klipper hela Lexis päls till en längd av 1-1,5 cm. Annars fastnar det pinnar, löv eller snö i hennes päls under träning och jakt. Hon fryser inte även om det är ner mot -25 grader så länge hon är i rörelse. Ska vi tex isfiska eller vara stilla under tex fikapaus/ lunch i skogen/fjälls får hon ha ett värmande täcke på sig. Pälsen under tassarna hålls kort. Det kan fastna någon snöklump ändå där, men inte värre än att hon själv snabbt får loss dessa.
Luna försöker jag hålla i längre päls eftersom tanken är att ställa ut henne.
Jag duschar dem vid behov, dvs när de är lortiga eller om det luktar illa om pälsen. Det händer kanske 4 gånger per år.
ÖGON, ÖRON, KLOR, HUD OCH TÄNDER:
Det kan finnas lite torkat " ögongrus" vid sidan av ögonvrån. Detta petar jag bort med fingrarna. I övrigt får man som på alla djur hålla koll så det inte blir rött eller irriterat i ögonen. Då kan man prova att skölja rent med koksaltlösning. Om inte detta hjälper ringer man en veterinär och rådfrågar.
Öronen på en Barbet kan vara mer eller mindre håriga i hörselgången. Olika individer är olika känsliga pga detta. Om hunden får brunaktigt sekret eller om den ruskar på huvudet, hänger med huvudet åt ena hållet eller om det luktar illa i örat ska veterinär kontaktas. Hunden kan ha fått tex jästsvamp i öronen eller någon annan orsak till öroninflammation. Ibland kan öronklåda bero på allergi och detta är ju också viktigt att utreda i så fall.
Allergi kan visa sig genom att hunden även kliar sig på andra ställen av kroppen, åker kana på rumpan eller tuggar på tassarna. Ibland kan detta beteende bero på inflammerade analsäckar eller andra problem. Om hunden får klåda eller andra besvär som inte går över inom rimlig tid ska man kontakta veterinär.
En del förespråkar att håren i hörselgången alltid ska ryckas bort. På vissa hundar är det nödvändigt för att inte problem ska uppstå medan detta på andra hundar i stället skapar problem med klåda och irritation. Jag har valt att låta håret i hundarnas öron vara. Så länge de är besvärsfria fungerar det ju bra tänker jag.
Ta för vana att redan när valpen är liten göra inspektionen av öron, mun och tassar till en mysig stund. Det är mycket lättare att upptäcka om något är fel om man är van att se hur det ser ut när allt är i sin ordning och om man har en hund som ser undersökningen som en mysig del av livet.
Klorna klipper jag vid behov. På mina brukar det vara lagom ca 1 gång i månaden. Det är viktigt att klorna hålls korta. Annars kan hunden få ont i tassarna eller så kan klorna gå sönder. Klipp precis framför den blodfyllda pulpan. Om man tycker att det är svårt kan man be någon van person att visa hur man gör. Träna valpen flera gånger i veckan att det är ok att man håller i klorna och pillar med tassarna. Man kan klippa en klo per dag eller alla på en gång. Välj det som fungerar bäst för er. En del föredrar att fila klorna i stället för att klippa. Huvudsaken är att klorna hålls i en lagom längd.
Lexis och Lunas tänder borstar jag en gång per dag. Det kan bespara hunden tandsten och tandlossning. Att bara erbjuda tuggben i förebyggande syfte räcker inte alltid. Olika hundar har olika lätt att få problem med tänderna precis som hos oss människor. De är vana vid proceduren och kommer springande när de hör att jag tar fram tandborsten. De gillar smaken av tandkrämen! Man ska använda en tandkräm anpassad för hundar. Egentligen behövs inte tandkrämen, det fungerar lika bra att bara borsta med tandborste. Men smaken på tandkrämen gör många hundar motiverad till proceduren. Jag använder en mjuk tandborste till människor. Det finns tandborstar/ fingertutor anpassade till hundar om man hellre föredrar det.